Levande litteratur i Österbotten!

Våra litteratursatsningar har alla en sak gemensamt: de syftar till att hålla den svenskösterbottniska litteraturen levande och synlig.

  • Samarbete med litteraturfestivalen Vasa LittFest

  • Österbottens bokmässa 2025

  • stöd för ordkonsten i Österbotten, bl.a. Ordkonst för äldre

  • LitteraTur och Retur: litterärt samarbete mellan Österbotten och Västerbotten

  • andra evenemang kring böcker, litteratur och läsande

Österbottens bokmässa 2025: Samarbetet fortsätter!

Österbottens bokmässa ordnas våren 2025 för tredje gången. Målet för mässan är att skapa ett samlande forum för litteratur med österbottnisk anknytning, på svenska.

Initiativtagare till bokmässan är bokdistributören Boklund, som i samarbete med österbottniska kulturorganisationer – bl.a. KulturÖsterbotten – och förlag driver konceptet Österbottens bokmässa och skapar synlighet i scenprogram för ett femtiotal författare samt plats för ett trettiotal utställare, varje år.

Österbottens bokmässa är icke-vinstdrivande och ordnas i görligaste mån genom samarbete och arbetsinsatser från samarbetspartnerna. Det är fritt inträde till bokmässan.

KulturÖsterbotten har medverkat i samarbetet sedan starten. Österbottens bokmässa 2025 ordnas 25–27 april på Academill i Vasa.

I samarbetsnätverket kring Österbottens bokmässa med Boklund i spetsen medverkar bl.a. Svensk-Österbottniska samfundet, Åbo Akademi (modersmålets didaktik), Svenska Österbottens litteraturförening, Bokens hus, Ellips och KulturÖsterbotten.

År 2024 lockade bokmässan uppskattningsvis tusen besökare under de tre mässdagarna.


Barn- och ungdomslitteratur i fokus på Vasa LittFest 2024

Verkstäder, seminarier, paneldiskussioner... Vasa LittFest 2024 byggdes i samarbete med KulturÖsterbotten ut med programmoduler som behandlade barn- och ungdomslitteratur samt barns och ungas läsande.

Fredag 15 november ordnades ett seminarium om barnlitteratur som stöd i hanteringen av livssmärta, med professor Mirjam Kalland som huvudtalare. Professor Kalland är aktuell med forsknings- och utvecklingsprojektet SAGA, som studerar berättelsers betydelse för den socioemotionella utvecklingen hos barn. I seminariet medverkade även direktör Anne Salovaara-Kero från Mieli – Pohjanmaan mielenterveys ry och ordförande Inger Damlin från Finlands svenska lärarförbund samt skolkurator Daniel Björndahl från Österbottens välfärdsområde.

LittFest-lördagen (16 november) inleddes med en tvåspråkig ordkonstverkstad för barn och barnfamiljer på stadsbiblioteket. Verkstaden leddes av Karin Erlandsson (svenska) och Elena Lehdontie (finska).

Senare under lördagen hölls en paneldiskussion kring temat kvinnligt ledarskap i litteraturen – förebilder och inspiration, med författarna Rosanna Fellman, Ellen Strömberg och Karin Erlandsson. Diskussionen leddes av Anna Bertills.

Under fredagen fick lågstadieelever vid Vikinga skola och Länsimetsän koulu i Vasa delta i varsin skrivverkstad. Den svenskspråkiga verkstaden leddes av Ellen Strömberg, medan den finskspråkiga verkstaden hade Päivi Siljamäki som ledare.

Samtliga programmoduler producerades av kommunikationsbyrå Bertills & Jung.

Ordkonst för äldre: Material för ordkonststund

Material för en ordkonststund med äldre – inspirerande bildkort och en lättanvänd materialguide – finns nu fritt tillgängligt för vem som helst som vill slå sig ner kring en ordkonststund tillsammans med en äldre:


Materialet anknyter fritt till tv-serien Ordskatter, som visades på OnniTV år 2023. Serien i sju avsnitt – av vilka två på svenska – leker med ord, rim och ramsor som hjälper tittaren att minnas sina egna ordskatter – lekramsor, ordspråk och talesätt – och dela med sig av dem till andra. Huvudrollerna i de två svenskspråkiga avsnitten spelas av Susanne Marins och Jonas Bergqvist.

Ordskatter, del 6: Samarbete ger kraft
Ordskatter, del 7: Borta bra men hemma bäst

TV-serien Ordskatter och det tillhörande ordkonstmaterialet har producerats som en del av projektet Ordkonst för äldre, som genomfördes av Södra Österbottens förbund, Österbottens förbund och KulturÖsterbotten. Sin finansiering fick projektet från Centret för konstfrämjande. Projektet administrerades av Södra Österbottens förbund.


LitteraTur och Retur – samarbete över Kvarken

LitteraTur och Retur är ett litterärt samarbete över Kvarken. I nätverket medverkar från Sverige bl.a. Umeå kommunbibliotek, Region Västerbotten (regionbiblioteket) och Studieförbundet Bilda. Från Finland medverkar förutom KulturÖsterbotten också Vasa stadsbibliotek och Vasa stads kulturtjänster, Svenska Österbottens litteraturförening och de finlandssvenska förlagen samt ett antal andra aktörer inom litteraturens område.

Följ med LitteraTur och Retur på Facebook: www.facebook.com/litteraturochretur


Håll dig uppdaterad i Boksampo!

Boksampo är de finländska bibliotekens gemensamma webbtjänst för litteratur. Webbplatsen erbjuder olika sätt att söka information om böcker och författare. I tjänsten publiceras även redigerat innehåll: artiklar, nyheter, tips och boklistor.


Litteratursatsningen Brösttoner...

...pågår vid KulturÖsterbotten sedan år 2005. Resursperson för Brösttoner-satsningarna är informationssekreterare Carola Harmaakivi.

Satsningarna har under årens lopp finansierats av bl.a. Statens litteraturkommission, Svenska Kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Svensk-Österbottniska samfundet, Aktiastiftelsen i Vasa, Oskar Öflunds stiftelse samt Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse.

KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018