Livsviktiga traditioner - Livsviktiga berättelser

"Livsviktiga traditioner - Livsviktiga berättelser" är arbetsnamnet för de samararbete som utförts inom projektet Kurant, KulturÖsterbotten, Finland och projektet Livsviktiga berättelser, Berättarnätet Kronoberg, Sverige.

Naturligtvis dör man inte utan sina traditioner eller berättelser, men för många ger de livet en betydelsefull guldkant. Det här blir tydligt då mänskor berättar om sina tankar och erfarenheter.

I Österbotten dokumenterades livsviktiga berättelser i form av podden "Jag och min tradition. Om kulturarv och tryggande i Österbotten". Serien är ett exempel på att livsviktiga traditioner kan se ut och fungera på väldigt olika sätt beroende på utövare och domän. Samtidigt synliggörs god praxis för tryggande av goda traditioner i Österbotten, Finland.

Här nedan hittar du direktlänkar till de österbottniska berättelserna, medan berättelserna från Kronoberg återfinns på Berättarskatten.

Berättarnätet Kronoberg har i sin tur dokumenterat livsviktiga berättelser genom intervjuer med människor främst kring berättelser knutna till olika platser i Sagobygden. Landskap och samhällen förändras, men minnen och berättelser lever vidare, och målet har varit att stärka den lokala gemenskapen över generations- och kulturgränser genom möjligheten att dela med sig och samtidigt ta del av berättelser med lokal anknytning.

Läs mera om hur Berättarnätet Kronobergs projekt genomfördes på deras hemsida.  


Om poddserien "Jag och min tradition"

Information om poddserien, produktion och finansiärer.

Menuettraditionen i Jeppo

Jepokryddonas Christine Julin-Häggman och Filippa Forsgård berättar om sin tradition - menuettraditionen i Jeppo. Hur känns det att dansa och spela Jeppomenuett? Varför väljer man att spendera en stor del av sin fritid på att spela folkmusik? Hur kan man jobba för att engagera ungdomar i musik och dans?  Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm. 

Traditionella båtar i Bosund och Björköby

Tema: traditionella båtar. Joel Svenlin i Bosund berättar om sin tradition, klinkbåtsbygge inom olika projekt, medan Ida Björkman och Roland Wiik i Björköby berättar om att använda traditionella båtar i Postrodden. Varför väljer man att bygga traditionella båtar. Hur känns det att sitta mitt ute på Kvarken i en skötbåt? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm. 

Pidrospel i Österbotten

Regerande pidro-mästare år 2022, Hasse Snickars från Petalax och Caroline Mård, pidro-ansvarig på SÖU, berättar om traditionen. Varför är kortspelet pidro en så stor grej i Österbotten, vad krävs för att bli en bra på att spela pidro och hur kan man lära sig spela? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm. 

Muntlig tradition i Österbotten

Annika Wiklund-Engblom, styrelsemedlem i GLÖD – Österbottens berättarcentrum, berättar om sin tradition. Vad är egentligen muntlig tradition, hur blir man en bra berättare och varför är traditionellt berättande betydelsefullt i dagens allt mer digitaliserade samhälle? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm.

Mattraditioner och hållbarhet i Österbotten

Anita Storm, ekologirådgivare vid Martha-förbundet, berättar om sin passion för mattraditioner med släkten i Malax som utgångspunkt. Hur kan man fördjupa sig i traditionell mat i Österbotten, varför är hållbarhet en självklar utgångspunkt och hur (och varför) kokar man soppa på fårhuvuden ? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm.

Folkmusik från Kronoby

Folkmusikern och pedagogen Mikael Fröjdö i Jakobstad berättar om sin tradition. Varför väljer en ung kille att inrikta sig på fiolmusik, hur kan folkmusik användas i undervisningen och vad gör att dansen purpuri kan kännas som en musikalisk hemmaplan? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm. 

Stickning i Jakobstad

Mikaela Smedinga i Jakobstad berättar om sin stora kärlek till stickning. Varför väljer man att vid sidan av jobbet arrangera stickläger, vad är det som gör hemmastickade plagg betydelsefulla i vårt massproducerande samhälle och hur kan man göra för att stickningen ska bli en arena för umgänge? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm. 

Att samarbeta med skolan i Österbotten

Annina Ylikoski, verksamhetsledare för Österbottens barnkulturnätverk Bark, berättar om hur hon jobbar med levande traditioner i regionens skolor. Hur fungerar en tidsresa, varför är det viktigt att lära ut traditionell kultur och vad ska man tänka på om ens förening vill samarbeta med skolan? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm. 

Luciamammor i Närpes

Mångåriga luciamammorna Linda Ahlroos och Harriet Harf i Närpes berättar om sin tradition. Vad gör egentligen en luciamamma, varför fungerar luciatraditionen bättre i Närpes än på många andra orter och vad driver dem att år efter år ta ut semesterdagar för att följa med luciatåget runt bygden mitt i värsta julstressen? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm. 

Julkors i Lappfjärd

Tommy Hemgård i Lappfjärd berättar om sin tradition. Han är kursledare för Lafo folkhögskolas slöjdkurs, där det populäraste projektet är julkors. Vad innebär julkorstraditionen i Kristinestadstrakten, hur tillverkar man ett eget julkors och vad gör att man väljer att år efter år ta rollen som kursledare vid sidan av sitt ordinarie jobb? Bland annat dessa frågor diskuteras med projektledare Johanna Björkholm.

Livsviktiga berättelser

Lyssna också på livsviktiga berättelser dokumenterade av Berättarnätet Kronoberg som en del av projektens samarbeten! Följande livsviktiga berättelser hittar du via Berättarskatten på Berättarnätet Kronobergs hemsida:

  • Alvesta och världen - Christer Nordmark
  • Bondens år - Hilding Evaldsson
  • Christers berättelse - Christer Nordmark
  • Disco på Balders Hage - Helen Andersson
  • En ko måste få en kalv om året - Hilding Evaldsson
  • Kalle Post från Agunnaryd - Sarah
  • Livet på landet - Hilding Evaldsson
  • Lokal 16 och demokratifilmen - Jonas Jansson
  • Lördagskvällar på Tyrolen - Siw Svensson
  • Maten på gården - Hilding Evaldsson
  • Missionären från Linkullen - Helen Andersson
  • Nycklar minnen - Sara Rosén Andersson
  • Ockupationen
  • Onda ögat - Christer Nordmark
  • Oskar från Glimåkra - Helen Andersson
  • Siw från Vislanda - Siw Svensson
  • Svenska kyrkorna och frikyrkorna - Helen Andersson
  • Telefoner, Landstormen, barnmoskor och cykelpojkar - Hilding Evaldsson
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018