KulturÖsterbottens projektbidrag är avsedda för
KulturÖsterbotten beviljar projektbidrag för regionala projekt, med vilket avses att projekten ska ha verksamhet i fler än en kommun, vara samarbetsprojekt eller på något annat sätt ha en regional betydelse på samkommunen SÖFUK:s område (Svenska Österbotten).
I ansökan ska det framkomma hur projektet främjar skapandet av partnerskap och nätverk.
Projektbidrag beviljas endast för projektaktiviteter, inte som allmänt verksamhetsbidrag. Om sökanden har beviljats projektbidrag för liknande ändamål tidigare, ska skillnaden mellan tidigare projekt framgå tydligt.
Projektet ska vara överensstämmande med KulturÖsterbottens verksamhetsmål, främja det svenska i Österbotten och basera sig på det regionala kulturprogrammet, Kulturprogram Österbotten, och någon av dess tre prioriteringar:
Alla har rätt till kultur, vilket ger invånarna livskvalitet i vardagen. Det ska vara möjligt att ta del av professionellt producerad kultur på rimligt avstånd från hemmet. Tillgängligheten till kultur förbättras till exempel genom digital förmedling, vilket samtidigt öppnar upp utbudet för nya publikgrupper. Tillgängligheten främjas även genom att kulturverksamhet förs ut till sådana grupper som inte själva förmår begära eller kräva det. Kulturarbete kan inbegripa möjlighet att erbjuda subventionerade tjänster, om det anses främja tillgängligheten. Kulturen har en betydande roll i den utveckling som eftersträvas för landskapet.
I Österbotten görs redan nu betydande satsningar på kulturutbudet för barn och ungdomar, men med tanke på den regionala jämlikheten är det viktigt att alla kommuner involveras. Barn och ungdomar bör oavsett socioekonomisk bakgrund kunna ta del av offentligt kulturutbud till exempel i skolan och på biblioteket. Att skapa konst och kultur är en källa till glädje för barn och ungdomar samtidigt som det stärker känslan av grupptillhörighet. Så som framtida kulturproducenter och -konsumenter deltar barn och ungdomar aktivt också i planering och genomförande av kulturevenemang och kulturprojekt.
Ambitionen är att garantera aktörerna på kulturfältet i Österbotten goda verksamhetsförutsättningar. Grunden för en kreativ atmosfär läggs redan inom konstfostran och grundläggande konstundervisning för barn och unga och byggs sedan på genom yrkesstudier inom konstfacket och genom konststudier inom fria bildningen. En kreativ atmosfär, lämpliga arbetslokaler, erbjudande av arbetstillfällen och utveckling av kunnandet är förutsättningar för att konst- och kulturbranschen ska kännas lockande. Det behövs förmedlande aktörer, producenter, gemensamma mötesplattformar och konstnärsresidens för att främja arbetsmöjligheterna. Helt eller delvis tomma verksamhetslokaler kunde användas på nya sätt, men det förutsätter värdediskussion och innovativt tänkande kring lokalanvändningen.
Om det är fråga om ett nytt projekt, ska det inledas samma år som bidraget beviljas. Projektbidraget ska användas för kostnader som uppstått det år för vilket bidraget beviljats.
Viktigt: Eftersom KulturÖsterbottens projektbidrag är offentliga (samkommunala) medel, kan projektbidraget inte användas som privat finansieringsandel t.ex. i ett Leader-projekt.
KulturÖsterbottens projektbidrag för år 2024 var lediganslagna med ansökningstid i januari 2024. Ansökningstiden gick ut 31 januari.
Projektbidragen för år 2025 kommer sannolikt att lediganslås med ansökningstid i januari 2025. Beslut om saken fattas på kultursektionens möte 10 december.
KulturÖsterbotten förfogade år 2024 över ett anslag på sammanlagt 65.000 euro för regionala projektbidrag. Bidragssumman för ett enskilt projekt varierade vanligen mellan 500 och 5.000 euro.
Nej. Ett projektbidrag från KulturÖsterbotten är samkommunal delfinansiering, vilket innebär att projektet bör ha även andra finansieringskällor. Eftersom projektmedlen är offentliga (samkommunala), kan ett projektbidrag från KulturÖsterbotten inte användas som privat finansieringsandel t.ex. i ett Leader-projekt.
Ansökan om projektbidrag görs på en särskild webblankett, som är tillgänglig medan ansökningstiden pågår (år 2024: i januari).
Kultursektionen fattar beslut om beviljande av projektbidrag på vårvintern. År 2024: 12 mars.
Därefter kontaktas samtliga sökande per e-post. De som beviljats projektbidrag får då information om
Projektbidraget rekvireras med en skild blankett, som sänds till projektbidragsmottagarna.
Den som har beviljats ett projektbidrag av KulturÖsterbotten ska senast den 31 mars året därpå redovisa hur bidraget har använts. Det görs på en särskild blankett.
Projektbidrag som beviljats år 2024 ska med andra ord redovisas senast 31.3.2025:
Till redovisningen bifogas åtminstone
Också andra bilagor kan läggas till redovisningen.
Kultursektionen beslöt på sitt möte 12.3.2024 att av 2024 års projektbidragsanslag bevilja bidrag till följande kultursatsningar:
13 § Tillgänglighet till kultur:
14 § Stöd för barn- och ungdomskultur:
15 § Stimulans av en kreativ atmosfär:
Samtliga sökande har kontaktats per e-post.
Kultursektionen beslöt på sitt möte 14.3.2023 att av 2023 års projektbidragsanslag bevilja bidrag till följande kultursatsningar:
Prioriteringen "Stimulans av en kreativ atmosfär":
Prioriteringen "Tillgänglighet till kultur":
Prioriteringen "Stöd för barn- och ungdomskultur":
Samtliga sökande har kontaktats per e-post.
Extraordinära projektbidrag, hösten 2023
(med tjänsteinnehavarbeslut av kulturchefen, 11/2023):
Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522