Verksamheten vid KulturÖsterbotten präglas alltjämt år 2025 av stora projektsatsningar som genomförs tillsammans med samarbetspartner såväl i den egna regionen som internationellt, med ett starkt nordiskt fokus. Några av satsningarna pågår sedan tidigare, men vid årsskiftet inleddes också nya projekt.
Se vår översikt av projektläget och läs kort om vad de enskilda projekten tar sikte på!
Leader-projektet Eldsjälar och entreprenörer lyfter fram åtta driftiga historiska gestalter som verkat i – och för – Österbotten från 1500-talet till 1900-talet. I projektet förenas kulturarv med ny, digital teknik. Inom projektet levandegörs gestalterna med hjälp av AR (Augmented Reality, förstärkt verklighet). Projektet är ett samarbete med Yrkeshögskolan Novia.
ICH North – Passing on Our Musical Heritage är ett internationellt, treårigt projekt som verkar inom Interreg Aurora-området. KulturÖsterbotten deltar i projektets arbetspaket kring utveckling av nya pedagogiska material.
Projektet Bothnia Business Heritage lyfter kulturarvet kring Bottniska viken och kopplar ihop det med företagen i regionen, detta för att skapa synlighet, trovärdighet och nya tjänster. Det handlar om att skapa nätverk mellan och stärka kulturarvsaktörerna i regionen så att de tillsammans med näringslivet kan utveckla nya samarbeten och tjänster.
Inom projektet Kulturum – forum för konstundervisning skapas ett forum för diskussion, utveckling av och erfarenhetsutbyte inom konstundervisningen på svenska i Finland. KulturÖsterbotten har fokus på situationen i Österbotten.
Projektet Klinkbåtsnätverket i Österbotten vill ge synlighet åt klinkbåtstraditionernas betydelse för den österbottniska kulturhistorian, det praktiska kunnandet när det gäller klinkbåtsbygge och användningen av dessa historiskt rotade och viktiga båtar idag.
(Foto: SLS 406a_29. Fin vy från Kackur, Larsmo. Foto av Valter Forsblom 1931.)
KulturÖsterbotten ansöker som bäst om medel för finansiering av utgrävning på Korsholms vallar också år 2025. I slutet av juli planerar Vasa medborgarinstitut Alma och arkeolog Jan Fast ett nordiskt arkeologiskt utgrävningsläger på vallarna. Närmare information ges, när finansieringsläget har klarnat.
Leader-projektet Kulturarv i utveckling syftar till att utveckla tjänster och service kring den österbottniska pilgrimsvandringsleden St Olav Ostrobothnia, som fick status som officiell Sankt Olavsled år 2024. KulturÖsterbotten arbetar med det kulturhistoriska innehållet i projektet, som leds av samkommunen Kvarnen i Kronoby.
Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522